Quantcast
Channel: Τροφώνιο Ωδείο
Viewing all 254 articles
Browse latest View live

Σαν σήμερα στη μουσική...Angela Gheorghiu

$
0
0

 Σαν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου 1965 γεννήθηκε η Ρουμάνα soprano Angela Gheorghiu
                                  











Η Άντζελα Γκεοργκίου, είναι η πιο λαμπερή και ταλαντούχα τραγουδίστρια της όπερας στην εποχής μας. Γεννήθηκε στη μικρή πόλη της Ρουμανίας Adjud. Από την πρώιμη παιδική ηλικία, ήταν προφανές ότι θα γίνει τραγουδίστρια, η μοίρα της ήταν η μουσική. Παρακολούθησε το μουσικό σχολείο στο Βουκουρέστι και αποφοίτησε από το Εθνικό πανεπιστήμιο μουσικής Βουκουρεστίου, όπου σπούδασε με την αξιοσημείωτη μουσική δασκάλα Mia Barbu.
Η υπέροχη φωνή της Γκεοργκίου και η εκθαμβωτική σκηνική παρουσία της, την έχουν καθιερώσει ως μια μοναδική διεθνή σούπερ σταρ της όπερας. Έκανε το διεθνές ντεμπούτο της το 1992 στην Royal Opera House Covent Garden με την La Bohème. Την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο της στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης και στην Κρατική Όπερα της Βιέννης. Το 1994 ήταν στην Royal Opera House Covent Garden όπου τραγούδησε την φημισμένη La Traviata. Τότε το BBC μετέδωσε στό πρόγραμμα του την όπερα. Σε μία πρόβα ο μαέστρος Sir Georg Solti, δήλωσε: «Ήμουν με δάκρυα στα μάτια. Έπρεπε να πάω έξω. Το κορίτσι είναι υπέροχο. Μπορεί να κάνει τα πάντα. Εφημερίδες και περιοδικά έγραψαν ότι «Ένα αστέρι γεννιέται". Από τότε η κ. Gheorghiu ήταν σε συνεχή ζήτηση σε λυρικά θέατρα και αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Σάλτσμπουργκ, Βερολίνο, Τόκιο, Ρώμη, Σεούλ, Βενετία, Αθήνα, Μόντε Κάρλο, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Σάο Πάολο, Λος Άντζελες, Λισσαβώνα, Βαλένθια, Παλέρμο, Άμστερνταμ, Κουάλα Λουμπούρ, Ζυρίχη, Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πράγα, Μόντρεαλ, Μόσχα, Λιουμπλιάνα, Ταϊπέι. Όλα τα CD της έχουν μεγάλη ζήτηση, οι κριτικές είναι θερμές και της έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία. Τον Δεκέμβριο του 2000 η κ. Gheorghiu παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην όπερα Tosca, στο φιλμ που σκηνοθέτησε ο Benoit Jacquot. Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες σε όλο τον κόσμο και οι κριτικοί έγραψαν: «Είναι μία από τις πιο αισθησιακές Toscas που μπορεί να φανταστεί κανείς ... το πάθος και η ομορφιά της Άντζελα Γκεοργκίου είναι ιδανικά για Τόσκα, σαν τις καλύτερες ερμηνείες της Κάλλας» και απεικονίσεις της Tebaldi. Έπαιξε σε πολλές ταινίες με θέματα όπερας.
Τον Ιανουάριο του 2006 θριαμβεύει με την Traviata στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Τρεις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, έκανε το ντεμπούτο της στο Teatro alla Scala του Μιλάνου. Τον Μάιο του ιδίου έτους άνοιξε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες. Τον Ιούνιο του 2006 έκανε το σκηνικό ντεμπούτο στην Tosca στο Royal Opera House στο Λονδίνο σε μια νέα παραγωγή που ήταν αφιερωμένη σε αυτήν. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης για να τραγουδήσει στην όπερα Μποέμ (Νοέμβριος 2007) και μετά στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Όλες αυτές οι παραστάσεις έχουν επιβεβαιώσει το καθεστώς της Γκεοργκίου ως ένα από τα πιο αγαπημένα αστέρια της όπερας.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια υπήρξε παντρεμένη με τον γάλλο-ιταλό τενόρο Ρομπέρτο Alagna. Η γαμήλια τελετή πραγματοποιήθηκε στο στάδιο της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης της όπερας Boheme το 1996 και τιμήθηκε από τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης κ. Ρούντολφ Τζουλιάνι. Η Άντζελα Γκεοργκίου και Roberto Alagna θεωρήθηκαν το χρυσό ζεύγος της Όπερας. Έχουν τραγουδήσει μαζί σε πολλές παραστάσεις και ηχογραφήσεις. Είναι μεγάλο ταλέντο, με πάρα πολλές εμφανίσεις και πλούσιο ρεπερτόριο. Οι εμφανίσεις της είναι τόσες πολλές, που θα γέμιζαν σελίδες για να τις αναφέρω όλες.
Γιώργος Κ. Περπινιάς.
Από Palmografos.com: Palmografos.com - Angela Gheorghiu: Η νέα Μαρία Κάλας;

Χαμένη παρτιτούρα του Στραβίνσκι βρέθηκε σε...μετακόμιση

$
0
0
Ένα σημαντικό έργο της πρώτης περιόδου του Ιγκόρ Στραβίνσκι, που θεωρείτο χαμένο εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ξαναβρέθηκε κατά τύχη ανάμεσα σε παλιά χειρόγραφα στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης.
«Το Ελεγείο, που συνέθεσε ο Στραβίνσκι το 1908, ξαναβρέθηκε τυχαία ως εκ θαύματος στη βιβλιοθήκη μας, κατά τη διαδικασία μιας μετακόμισης», εξήγησε η Ναταλία Μπραγκουίνσκαγια, μουσικολόγος και ειδικευμένη στο έργο του Στραβίνσκι.
Οι ειδικοί πίστευαν ότι το Ελεγείο είχε καταστραφεί ή εξαφανιστεί μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε στη Ρωσία.
Ο ρώσος συνθέτης θεωρούσε ότι το κομμάτι αυτό, διάρκειας 12 λεπτών, ήταν ένα από τα καλύτερα των νεανικών του χρόνων και θλιβόταν πάντα για το γεγονός ότι είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς, πρόσθεσε.

Η γυναίκα είδε το όνομα του Στραβίνσκι σε ένα τετράδιο μουσικής

Η παρτιτούρα βρέθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα μιας βιβλιοθηκονόμου που είχε αναλάβει να οργανώσει τη μετακόμιση των αρχείων του Ωδείου: Η γυναίκα είδε το όνομα του Ιγκόρ Στραβίνσκι γραμμένο πάνω σε ένα τετράδιο μουσικής, ανάμεσα σε στοίβες χειρογράφων που δεν έχουν καταλογογραφηθεί.
«Με κάλεσε αμέσως και ανακαλύψαμε ότι επρόκειτο για την παρτιτούρα του Ελεγείου» αφηγήθηκε, εμφανώς συγκινημένη, η Μπραγκουίνσκαγια η οποία έψαχνε επί χρόνια στα αρχεία του Ωδείου, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα.
Ο Μαντς Μίκελσεν είχε ερμηνεύσει τον Ιγκόρ Στραβίνσκι στο σινεμά
Ο Μαντς Μίκελσεν είχε ερμηνεύσει τον Ιγκόρ Στραβίνσκι στο σινεμά
Ο Στραβίνσκι έγραψε το Ελεγείο στη μνήμη του Ρώσου συνθέτη Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ που υπήρξε δάσκαλός του. Το έργο παίχτηκε μόνο μία φορά, τον Ιανουάριο του 1909, στο ωδείο της παλιάς αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της Ρωσίας.
«Ο Στραβίνσκι θεωρούσε αυτό το έργο το καλύτερό του. Το συνέθεσε πριν από το Πουλί της Φωτιάς, το μπαλέτο που τον έκανε διάσημο στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1910», συνέχισε η Μπραγκουίνσκαγια.
Οι ειδικοί πίστευαν ότι το Ελεγείο είχε καταστραφεί ή εξαφανιστεί μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε στη Ρωσία.
Το Ωδείο δεν έχει αλλάξει έδρα από το 1896 και «μπορείτε να φανταστείτε τι τεράστιος όγκος μουσικών έργων που δεν έχουν καταλογογραφηθεί παραμένει ακόμη στη βιβλιοθήκη του», είπε η μουσικολόγος χαρακτηρίζοντας με ενθουσιασμό "πραγματικό θαύμα"τον εντοπισμό της παρτιτούρας.
Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες και μαέστρους του 20ού αιώνα. Έγινε διεθνώς διάσημος με τρία μπαλέτα του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ: το Πουλί της φωτιάς (1910), τον Πετρούσκα (1911) και το γνωστότερο όλων, την Ιεροτελεστία της Άνοιξης (1913).

Μουσικοκινητική Αγωγή για την εισαγωγή παιδιών προσχολικής ηλικίας στον κόσμο της μουσικής.

$
0
0
 Με τον όρο Μουσικοκινητική Αγωγή εννοούμε ένα σύστημα αγωγής στην προσχολική ηλικία όπου η μουσική συνδέεται με την κίνηση, το ρυθμό και το λόγο. Ο άνθρωπος έχει μέσα του τη μουσική, το ρυθμό και την κίνηση. Μπορούμε να πούμε ότι το παιδί κρύβει μέσα του ένα φυσικό ένστικτο για τη μουσική. Η αίσθησή του για αυτήν αρχίζει από νωρίς. Οι πρώτες κινήσεις του είναι γεμάτες ρυθμό. Η ενασχόληση του παιδιού από την προσχολική κιόλας ηλικία με τη μουσική, σε συνδυασμό με την κίνηση και το ρυθμό, το βοηθά να αναπτύξει μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη προσωπικότητα. Στη μουσική εκπαίδευση στόχος δεν είναι τόσο να κάνουμε τα παιδιά μουσικούς, όσο να τα διαπλάσσουμε σαν άτομα με την ευεργετική επίδραση της μουσικής. Μέσα στους στόχους είναι και η ευχαρίστηση που τα παιδιά παίρνουν από τη μουσική, η ανάπτυξη της ευαισθησίας τους, η απόκτηση αυτοπειθαρχίας αλλά και η ικανότητα συνεργασίας μέσα από τις διάφορες ομαδικές μουσικές δραστηριότητες. Εξάλλου στατιστικές μελέτες έδειξαν ότι η καθημερινή ενασχόληση με τη μουσική βοηθά τα παιδιά να αφομοιώνουν ευκολότερα και άλλες γνώσεις. Η ερμηνεία είναι απλή: η μουσική διεγείρει τη σκέψη και την κάνει ν'αφομοιώνει εύκολα ό,τι μορφωτικό αγαθό της προσφέρεται. Είναι επίσης βέβαιο ότι η εκτέλεση ενός μουσικού έργου καλλιεργεί την προσοχή και αυξάνει την παρατηρητικότητα. Από την άλλη η δημιουργία γίνεται πηγή χαράς και ευχαρίστησης.

Μέσα μουσικής έκφρασης του παιδιού στη Μουσικοκινητική Αγωγή.

  • Η φωνή. Χρησιμοποιείται στο τραγούδι, που κατέχει ξεχωριστή θέση στις δραστηριότητες των παιδιών.
  • Οι ηχητικές κινήσεις. Γίνονται από το σώμα και περιλαμβάνουν τέσσερα διαφορετικά επίπεδα ήχων, που αντιστοιχούν σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα τονικότητας: κτυπήματα ποδιών, μηρών, παλάμης, δακτύλων. Έτσι το σώμα ουσιαστικά θεωρείται σαν ένα κρουστό όργανο με τους ήχους που μπορεί να παράγει. 
  • Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι ειδικά κατασκευασμένα για εύκολη χρήση από τα παιδιά και χωρίζονται:
  1. Σε κρουστά όργανα ρυθμού: τύμπανα, ταμπoυρίνα, μπόγκoς, καστανιέτες, τρίγωνα, καμπανούλες, ξυλάκια, μαράκες κ.λ.π.
  2. Σε μελωδικά κρουστά όργανα: ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα.
  3. Σε πνευστά όργανα: φλογέρες, μελόντικες.
  4.  Σε αυτοσχέδια όργανα κυρίως ρυθμού από πλαστικά ή μεταλλικά είδη συσκευασίας, κουτάλια, μεταλλικά πώματα, ποτήρια, σωλήνες, κοχύλια, καλάμια και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαν τα παιδιά να προτείνουν χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους.




Μουσικές δραστηριότητες.
Τα παιδιά συμμετέχουν σε μία σειρά από μουσικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν: α) ακρόαση (φωνής, οργάνων, ήχων, κ.λ.π.), β) εκτέλεση (τραγούδι, όργανα), γ) ρυθμική κίνηση (Τα μουσικά κομμάτια συνοδεύονται συχνά από κίνηση όπως για παράδειγμα ρυθμικούς βηματισμούς στο χώρο) και δ) διάφορες δημιουργικές εργασίες όπως αυτοσχεδιασμούς τραγουδιών ή μελωδιών με τη συνοδεία οργάνων ή με ρυθμικά κτυπήματα, μουσικά παιχνίδια κ.λπ.
Το πιο βασικό στοιχείο στη μουσική αγωγή είναι ο ρυθμός. Γίνεται με ρυθμικά κτυπήματα από τα χέρια ή τα διάφορα κρουστά όργανα.

Μέσα από τη συμμετοχή του στις παραπάνω δραστηριότητες το παιδί :

  • Ασκεί το μυαλό του.
  • Αναπτύσσει την πρωτοβουλία, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.
  • Καλλιεργεί την ακουστική του ευαισθησία και το μουσικό του γούστο.
  • Μαθαίνει να συγχρονίζει τις κινήσεις του, καλλιεργώντας τις μυϊκές του δεξιότητες.
  • Μαθαίνει να συγκεντρώνεται.
  • Μαθαίνει στην αυτοπειθαρχία.
  • Αναπτύσσει την αντίληψή του.
  • Αναπτύσσει την αντοχή και την επιμονή του.
  • Κοινωνικοποιείται μέσω της ομαδικής επαφής.

Συμμετέχοντας στην ομάδα το παιδί μαθαίνει στη συνεργασία και αποκτά αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ντροπαλά παιδιά και παιδιά που για διάφορους λόγους αρνούνται τη συνεργασία, γιατί η επιτυχία σε μία μουσική δραστηριότητα μπορεί να δώσει στο παιδί την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να απελευθερωθεί, να επικοινωνήσει με τον κόσμο γύρω του και να δείξει τις πραγματικές του ικανότητες. Τα οφέλη λοιπόν που ένα παιδί μπορεί να αποκομίσει από τη συμμετοχή του στο σύστημα Μουσικοκινητικής Αγωγής είναι πολλά και συντελούν σε μια ισομερή διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

Δωρεάν μαθήματα γνωριμίας με τη Μουσικοκινητική και τη Φλογέρα

$
0
0


ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

           "Γνωριμίας με το τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής και με το 
"Τμήμα Φλογέρας"!



Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου  Πέμπτη 1 Οκτωβρίου
στις 6.00 -7.00 & 7.00- 8.00
καθηγήτρια της Μουσικοκινητικής Αγωγής και φλογέρας  του Τροφώνιου Ωδείου: Μαρία Κουτσοθόδωρου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στη Γραμματεία του Τροφώνιου Ωδείου 
τηλ, 2261087570
Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο & Σας περιμένουμε!

Διαβάστε περισσότερα για την Μουσικοκινητική Αγωγή

Πώς διαβάζει τη μουσική ο εγκέφαλός μας: ενδείξεις για μουσική δυσλεξία

$
0
0
music
Η μουσική εκπαίδευση στο δυτικό κόσμο συχνά επικεντρώνεται στη μουσική σημειογραφία, δηλαδή την ευχέρεια στη γραφή και την ανάγνωση της μουσικής. Όμως αυτό δεν είναι πάντα απλή υπόθεση, ακόμη και για επαγγελματίες μουσικούς καμιά φορά. Έτσι ανακύπτει το ερώτημα: Υπάρχει άραγε κάποιο είδος μουσικής δυσλεξίας;                                                                                 Η δυσλεξία είναι μαθησιακή δυσκολία, που συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος αδυνατεί να επεξεργαστεί γραπτό λόγο, ακόμη κι όταν το άτομο ξέρει να διαβάζει καλά. Οι ερευνητές διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχετικά με τα βαθύτερα αίτια και την αντιμετώπισή τους, αλλά η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι, άνθρωποι με δυσλεξία έχουν πρόβλημα στην φωνολογική επεξεργασία (phonological processing), δηλαδή την ικανότητα να βλέπουν σύμβολα (ένα γράμμα ή ενα φώνημα) και να το συσχετίζουν με φωνητικούς ήχους. Η δυσλεξία διαγιγνώσκεται δύσκολα, αλλά πιστεύεται ότι υπάρχει σε ποσοστό 10% του πληθυσμού.                                                                      Το 2000 ο Νηλ Γκόρντον (Neil Gordon), συνταξιούχος νευρολόγος παιδίατρος, πρότεινε την ιδέα του όρου μουσική δυσλεξία (δυσμουσίa/dysmusia), βασισμένος σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά την ανάγνωση μουσικής και κειμένου είναι διαφορετικές.   Η άποψη ότι η δυσλεξία μπορεί να επηρεάσει την ανάγνωση μη γλωσσικών συμβόλων δεν είναι πρωτόγνωρη. Για παράδειγμα, η δυσαριθμησία (dyscalculia) είναι η δυσκολία ανάγνωσης και κατανόησης μαθηματικών συμβόλων. Μια πρόσφατη έρευνα αντιμετωπίζει τη δυσλεξία και τη δυσαριθμησία ως ξεχωριστές καταστάσεις, καθεμιά με διαφορετικές αιτίες (η δυσαριθμησία πιστεύεται ότι προκαλείται από προβληματική αντίληψη του χώρου που εδρεύει στομεσολόβιο του εγκεφάλου.) Αν ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις λέξεις και τα μαθηματικά σύμβολα με διαφορετικό τρόπο, τότε γιατί να μην ισχύει το ίδιο και με τα μουσικά σύμβολα;
Η ανάγνωση μουσικής είναι μια ολοκληρωμένη εγκεφαλική διαδικασία.
music2Το γραπτό σύστημα της Μουσικής
Η δυτικοευρωπαϊκή μουσική, όπως και η γλώσσα, διαθέτει πολύ ανεπτυγμένο σύστημα κωδικοποίησης, που καθιστά δυνατή την καταγραφή και τη μετάδοσή της από τον συνθέτη στον εκτελεστή. Όμως η μουσική, σε αντίθεση με τη γλώσσα, χρησιμοποιεί χωρική διευθέτηση των συμβόλων για την απόδοση του τονικού ύψους. Η μουσική σελίδα, η παρτιτούρα, χωρίζεται σε πεντάγραμμα, και γενικά όσο ψηλότερα ένα φθογγόσημο (νότα) τόσο ψηλότερος (οξύτερος) ο τόνος, η νότα.                                                                               Αντίθετα απ’ ό,τι τα γλωσσικά σύμβολα, δηλαδή τα γράμματα, τα μουσικά φθογγόσημα, δηλαδή οι νότες, μπορούν να τεθούν σε υπέρθεση (σε στήλες, το ένα πάνω από το άλλο), που σημαίνει ότι ηχούνται ταυτόχρονα (συγχορδίες). Η μουσική χρησιμοποιεί και ένα σύστημα συμβόλων για να δείξει το πώς πρέπει να αποδοθούν οι νότες. Υπάρχουν δηλαδή σύμβολα που δείχνουν τη διάρκεια κάθε νότας (ρυθμός), την ένταση (δυναμική), και διάφορες άλλες παραμέτρους που απαιτεί μια μουσική ερμηνεία. Η μουσική επίσης αξιοποιεί και λεκτικές οδηγίες, είτε λέξεις ολογράφως ή συντετμημένες είτε και ακέραιες φράσεις, για να περιγράψει τα εκφραστικά χαρακτηριστικά μιας μουσικής, αλλά και να φανεί πώς ταιριάζει ο στίχος με τη μελωδία, όταν πρόκειται για φωνητική μουσική. Μάλιστα, ο στίχος καμιά φορά μπορεί να είναι και σε γλώσσα την οποία δεν μιλά ο ερμηνευτής.                                                                                         Λόγω των διαφορών στα φυσικά χαρακτηριστικά των συστημάτων γραφής, θα φαινόταν λογικό ότι ο εγκέφαλός μας διαβάζει με άλλο τρόπο τη μουσική απ’ ότι τη γλωσσική γραφή. Κι αυτό ακριβώς μάλλον συμβαίνει, τουλάχιστον έως κάποιο βαθμό. Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί άλλο σύστημα για την ανάγνωση μουσικής και άλλο για την ανάγνωση κειμένου.
music3Λειτουργία του εγκεφάλου στην ανάγνωση μουσικής και γραφής
Για τον εγκέφαλό μας η ανάγνωση μουσικής είναι μια δραστηριότητα εκτεταμένη και πολυσύνθετη, που θα πει ότι ενεργοποιούνται πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ταυτόχρονα, που περιλαμβάνουν λειτουργίες κινητικές, οπτικές, ακουστικές, οπτικοακουστικές, σωματαισθητικές, δηλαδή στον κροταφικό (πλευρική περιοχή) και μετωπιαίο λοβό και των δύο ημισφαιρίων, και στην παρεγκεφαλίδα (οπίσθια περιοχή), καθιστώντας έτσι την ανάγνωση μουσικής μια πραγματικά καθολική εγκεφαλική λειτουργία. Με την εξάσκηση το νευρικό δίκτυο ενισχύεται. Ακόμη και η ανάγνωση μιας και μόνης νότας στο πεντάγραμμο, ενεργοποιεί αυτό το πολυσύνθετο δίκτυο στον εγκέφαλο των μουσικών. Μολονότι η ανάγνωση μουσικής κι η ανάγνωση κειμένου βασίζονται σε κάποια κοινά εγκεφαλικά δίκτυα, πρόκειται για λειτουργίες που διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Ο τρόπος που ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί τα διάφορα εγκεφαλικά δίκτυα όταν διαβάζουμε μουσικά σύμβολα, διαφέρει απ’ όταν διαβάζουμε γράμματα.
mauriceravelΟι εγκεφαλικές βλάβες, ιδίως αν είναι εκτεταμένες όπως στην περίπτωση του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ (Maurice Ravel, γνωστός στο πλατύ κοινό από το δημοφιλέστατο έργο του με τίτλο Μπολερό), είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την ικανότητα ανάγνωσης τόσο στη μουσική όσο και στον γραπτό λόγο. Ο Ραβέλ έπασχε από μια μορφή μετωποκροταφικής άνοιας.                                                          Ωστόσο έχουν αναφερθεί και περιστατικά, όπου μια πιο περιορισμένη βλάβη έτυχε να επηρεάσει τη μία απ’ τις δύο λειτουργίες, και να αφήσει ανέπαφη την άλλη.                                            Ο Ίαν Μακ Ντόναλντ (Ian McDonald), νευρολόγος και ερασιτέχνης πιανίστας, μαρτυρεί την απώλεια και επαναφορά της ικανότητάς του να διαβάζει μουσική μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ η ικανότητά του να διαβάζει γραπτό λόγο έμεινε ανεπηρέαστη. Ο Όλιβερ Σακς (Oliver Sacks) περιγράφει την περίπτωση μιας επαγγελματίας πιανίστας η οποία, υποφέροντας από μια εκφυλιστική εγκεφαλική πάθηση (φλοιώδη ατροφία), πρώτα έχασε την ικανότητά της να διαβάζει νότες, ενώ συνέχιζε να διαβάζει κείμενα για πολλά χρόνια. Σε μια άλλη περίπτωση, συνέβη το αντίστροφο, όπου ένας μουσικός ενώ έχασε την ικανότητά του να διαβάζει κείμενα, η ικανότητά του να διαβάζει νότες έμεινε ανέπαφη.                                                                                          Περιστατικά όπου μουσική και γλώσσα επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο από εγκεφαλικές παθήσεις, εδώ και αιώνες εκπλήσσουν τους ερευνητές. Το παλαιότερο καταγεγραμμένο περιστατικό ανθρώπου ανίκανου να μιλήσει μετά από εγκεφαλική βλάβη, αλλά με ακέραιη την ικανότητά του να τραγουδάει, ήταν σ’ ένα άρθρο του 1745 με τίτλο Περί ενός μουγκού που τραγουδά.
Πιο πρόσφατα, ο Ρώσος συνθέτης Βησσαρίων Σέμπαλιν (Vissarion Shebalin), έχασε τις γλωσσικές του ικανότητες μετά από βαρύ εγκεφαλικό, ωστόσο δεν απώλεσε την ικανότητά του να συνθέτει. Η διατήρηση της ικανότητας να τραγουδά κανείς ενώ έχει χάσει τη δυνατότητα να μιλά, οδήγησε στη δημιουργία μιας θεραπευτικής αγωγής που αποκαλείται Θεραπεία μελωδικού τονισμού (Melodic Intonation Therapy), που στην ουσία αντικαθιστά τον ομιλούμενο λόγο με τραγούδισμα. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή να επικοινωνεί λεκτικά. Αυτές οι περιπτώσεις και πολλές άλλες φανερώνουν ότι μουσική και γλώσσα είναι έως κάποιο βαθμό ξεχωριστές νευρολογικές λειτουργίες.
Διαφορές στην ευχέρεια ανάγνωσης διαπιστώνονται ακόμη και στο πλαίσιο της μουσικής σημειογραφίας. Έχουν καταγραφεί περιστατικά, όπου μουσικοί ενώ χάνουν την ικανότητά τους να ξεχωρίσουν τις διάφορες νότες (τονικά ύψη), διατηρούν την ικανότητά τους να διακρίνουν τον ρυθμό (χρονικές διάρκειες), και το αντίστροφο. Από τα ευρήματα στις λειτουργικές απεικονίσεις μαγνητικού συντονισμού (fMRI - functional Magnetic Resonance Imaging)επιβεβαιώνεται ότι, ο εγκέφαλός μας αλλιώς επεξεργάζεται το τονικό ύψος (χωρική πληροφορία) και αλλιώς τον ρυθμό (αναγνώριση συμβόλου).
Μουσική δυσλεξία
Η έρευνα αρχίζει να ξεκαθαρίζει τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζει μια ειδική περίπτωση, η μουσική δυσλεξία. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να πλήξει την τονική αντίληψη (ύψος μουσικών φθόγγων/συχνότητα), ή απλώς τη δυνατότητα ερμηνείας συμβόλων (π.χ. χρονικές αξίες/ρυθμός), ή ακόμη και τα δύο. Μέχρι σήμερα πάντως, επισήμως δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση μουσικής δυσλεξίας (παρότι ο Χέρμπερτ και ο συνεργάτες του -Hébert and colleagues- έχουν προχωρήσει πολύ στην έρευνά τους), και οι προσπάθειες για να καθοριστούν οι επιπτώσεις της δυσλεξίας στη μουσική ανάγνωση δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Τα παιδιά με δυτικοευρωπαϊκή κουλτούρα μαθαίνουν ανάγνωση της γλώσσας, αλλά όχι πάντα της μουσικής. Ακόμη όμως κι αν μαθαίνουν να διαβάζουν νότες, τυχόν δυσχέρειες ή ανεπάρκειες στην ανάγνωση μουσικής συνήθως δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. Πολλοί προικισμένοι μουσικοί φτάνουν να γίνουν επαγγελματίες, μαθαίνοντας μουσική μόνο με το αυτί. Στον κύκλο των μουσικών, υπάρχουν τεράστιες διαβαθμίσεις ως προς τις δεξιότητες μουσικής ανάγνωσης. Αυτό μάλιστα καταδεικνύεται ολοφάνερα στη λεγόμενη πρίμα βίστα(prima vista/sight reading/εκ πρώτης όψεως ανάγνωση). Ίσως αν και όταν προσδιοριστεί επακριβώς ο όρος της μουσικής δυσλεξίας, να μπορέσουμε τότε να καταλάβουμε καλύτερα για ποιο λόγο κάποιοι μουσικοί διαβάζουν νότες εύκολα και καλά, ενώ άλλοι όχι.
Πηγή (πρωτότυπο άρθρο στα αγγλικά): theconversation
Μετάφραση:
Βασίλης Μούσκουρης (Μουσικός, μεταφραστής)

2ο ΔΩΡΕΑΝ μάθημα γνωριμίας με τη Μουσικοκινητική και τη Φλογέρα

$
0
0


        
2ο ΔΩΡΕΑΝ μάθημα  Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015
1.ώρα 6.00μ.μ -7.00 μ.μ.
"Γνωριμίας με το τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής (3,5 -5 ετών)
2. ώρα 7.00- 8.00 μ.μ.
Τμήμα Φλογέρας" (5- 6 ετών)

Διδάσκει η καθηγήτρια της Μουσικοκινητικής Αγωγής και φλογέρας  του Τροφώνιου Ωδείου: Μαρία Κουτσοθόδωρου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στη Γραμματεία του Τροφώνιου Ωδείου 
τηλ, 2261087570
Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο & Σας περιμένουμε!

Διαβάστε περισσότερα για την Μουσικοκινητική Αγωγή

Σαν σήμερα στη Μουσική... "Yo-Yo Ma"

$
0
0
Happy Birthday Yo-Yo Ma!


 Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου 1955 γεννήθηκε ο διάσημος  τσελίστας Yo-Yo Ma 

 



 Ο Yo-Yo Ma είναι Αμερικάνος τσελίστας, βιρτουόζος, ορχηστρικός συνθέτης κινεζικής καταγωγής και νικητής πολλών Βραβείων Grammy, του Εθνικού Μεταλλίου των Τεχνών το 2001 και του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας το 2011. Είναι ένας από τους πιο διάσημους τσελίστες της σύγχρονης εποχής, που είναι γνωστός για τον ομαλό αλλά συνάμα πλούσιο ήχο του, καθώς και για τη δεξιοτεχνία του.

Μαθήματα τσέλου

$
0
0

Σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 ξεκινούν τα μαθήματα τσέλου!

Δωρεάν μαθήματα γνωριμίας με το όργανο τις δυνατότητες του!
Επικοινωνείστε με την γραμματεία στο 2261087570

Το Βιολοντσέλο ή αλλιώς Τσέλο,είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει τέσσερις χορδές (από τη χαμηλότερη: ντο, σολ, ρε, λα), όπως και τα υπόλοιπα έγχορδα της συμφωνικής ορχήστρας. Το βιολοντσέλο είναι το μπάσο όργανο της οικογένειας βιόλα ντα μπράτσο (viola da braccio) και δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα εφοδιάστηκε με ακίδα, το λεγόμενο καρφί, με το οποίο στηρίζεται στο έδαφος. Ο βιολοντσελίστας, είναι πάντα καθιστός, τοποθετεί το βιολοντσέλο ανάμεσα στα πόδια του και το στηρίζει στο έδαφος με τη βοήθεια μίας ρυθμιζόμενης μεταλλικής ράβδου στήριξης. Το μέγεθος του σημερινού βιολοντσέλου καθιέρωσε ο Στραντιβάρι με μήκος σκάφους 75-76 εκατοστά και συνολικό ύψος 125 εκατοστά. 
Υπάρχουν διαφορετικά ήδη βιολοντσέλου εντούτοις στο εμπόριο υπάρχουν βιολοντσέλα σε διαφορετικά μεγέθη για παιδιά! Οι διαστάσεις αυτές ξεκινούν από βιολοντσέλα 1/8 (ενός ογδόου), 2/4 (δύο τετάρτων), 3/4 (τριών τετάρτων)και καταλήγουν σε κανονικές διαστάσεις  βιολοντσέλου που είναι 4/4 (τεσσάρων τετάρτων)και συνολικό ύψος 125 εκατοστά. Το βιολοντσέλο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής δωματίου καθώς και μίας συμφωνικής ορχήστρας! Εντούτοις στις μέρες μας και μέσα από πειραματισμούς μουσικών το βιολοντσέλο έχει πάρει ένα χαρακτήρα πιο μοντέρνο με πολλούς να το χρησιμοποιούν σε ποπ και ροκ μουσική!

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει βιολοντσέλο;
Όπως έχουμε προαναφέρει το βιολοντσέλο κατασκευάζεται σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη δίνοντας την δυνατότητα εκμάθησης σε μικρά παιδιά. Το βιολοντσέλο  κατασκευάζεται σε κλασματικά μεγέθη των 1/8 (ενός ογδόου), 2/4 (δύο τετάρτων), 3/4 (τριών τετάρτων) και 4/4 (τεσσάρων τετάρτων). Τα μικρότερα μεγέθη είναι τέλεια για μαθητές ηλικίας από 6 ετών! Αυτό ποικίλει αναλόγως της ωριμότητας και της μουσικής αντίληψης που έχει αναπτύξει ένα παιδί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο σωματότυπος του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο γιατί τα δακτυλάκια του μαθητή πρέπει να είναι σε θέση να ¨αγκαλιάζουν¨ τις χορδές για καλύτερο ήχο. Τα μαθήματα ξεκινούν όπως σε όλα σχεδόν τα μουσικά όργανα με την εκμάθηση των νότων, των αξιών και μικρών εύκολων μουσικών κομματιών.
   

Yo-Yo Ma

                                                  
Διάσημοι τσελίστες
 Jean-Louis Duport (1749-1819), Jacques Offenbach  (1819-1890), Bernhard Cossmann (1822-1910), Gregor Piatigorsky (1903-1976), Pierre Fournier (1906-1986), Eleonore Schoenfeld (1925-2006), Jacqueline du Pré (1945-1987), Johann Sebastian Paetsch (1964).
Mstislav Leopoldovich "Slava" Rostropovich(1927- 2007)

Σαν σήμερα στη Μουσική... Giuseppe Verdi

$
0
0
                                 Giuseppe Verdi, Portrait von Giovanni Boldini, 1886   
  
Σαν  σήμερα 10 Οκτωβρίου 1813 γεννήθηκε ο ιταλός συνθέτης Τζουζέπε Βέρντι 


                              

ΟΤζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι (ιταλικά:Giuseppe Fortunino Francesco Verdi, 10 Οκτωβρίου 1813 – 27 Ιανουαρίου 1901) ήταν Ιταλός μουσικός συνθέτης, από τους διασημότερους στο είδος της όπερας. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι όπερες Ριγκολέττο, Ναμπούκο, Τραβιάτα και Αΐντα, μέρη των οποίων ("La donna è mobile", "Va, pensiero", "Libiamo"και θριαμβικό εμβατήριο αντίστοιχα) είναι πασίγνωστα.


« Είναι ένας συνθέτης απολύτως ικανός να απογυμνώσει και να μιλήσει για τα πάθη και τον πόνο μας, για τις ευχές και τα ελαττώματά μας κι αυτός είναι ένας από τους λόγους της παγκοσμιότητάς του: θα είναι για πάντα επίκαιρος. Όσο ο άνθρωπος έχει γενιά θα ανακαλύπτει στη μουσική του Βέρντι μία κουβέντα παρηγοριάς» Ρικάρντο Μούτι.

Διαβάστε περισσότερα

Σαν σήμερα στη Μουσική...Dizzy Gillespie

$
0
0

Σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου 1917 γεννιέται ο (Dizzy Gillespie ) Ντίζι Γκιλέσπι ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς μουσικούς της τζαζ. 


http://www.dizzygillespie.com/


 









Μουσικές βιβλιοθήκες

$
0
0


Προσθήκη λεζάντας
  
















Πικάσο - Μουσική

$
0
0
Σαν σήμερα  25 Οκτωβρίου, 1881 γεννήθηκε ο  Ισπανός ζωγράφος  Πάμπλο Πικάσο  Pablo Picasso (25 Οκτωβρίου1881 - 8 Απριλίου 1973) ΕΔΩ περισσότερα 


Πικάσο - Μουσική - 2


























Πικάσο-Μουσική1ΕΔΩ

     

ΣΥΝΑΥΛΙΑ με έργα ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΙΩΤΗ

$
0
0

Το Τροφώνιο Ωδείο σας προσκαλεί στη Συναυλία με έργα του συνθέτη, μαέστρου και καθηγητή Ανώτερων Θεωρητικών Νίκου Καριώτη
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 και  ωρα 7μ.μ. στο  ΘΟΛΩΤΟ ΚΡΥΑΣ - ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Συμμετέχουν οι:
Μαρία Δούκα: soprano
Βάσω Καριώτη: mezzo soprano

Κατερίνα Μπότση: πιάνο
Θάνος Μαργέτης:πιάνο
Μικτή Χορωδία Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μαρσύας &
Παιδική Εφηβική Χορωδία Τροφώνιου Ωδείου
Διευθύνει ο Νίκος Καριώτης 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Μουσική:Νίκος Καριώτης

1. "Πέντε στιγμές για πιάνο"
2. "Φαντασία για πιάνο"
πιάνο: Θάνος Μαργέτης

3.Δύο τραγούδια από τον κύκλο"Ερωτικό κάλεσμα"
σε ποίηση του συνθέτη Νικου Καριώτη
Τραγούδι: Μαρία Δούκα
Πιάνο: Κατερίνα Μπότση

4. Τέσσερα  τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών"Κόρη της Σελήνης"
σε ποίηση του συνθέτη Νικου Καριώτη
Τραγούδι: Βάσω Καριώτη
Πιάνο: Θάνος Μαργέτης

5.Καντάτα "Κατεβαίνοντας τη σιγή των αιώνων"
Ποίηση:Νικηφόρος Βρετάκος
Χορωδία Καλλιτεχνικου Εργαστηρίου"Μαρσύας"

6. "Ο Οδηγητής"
Ποίηση: Κώστας Βάρναλη
Χορωδία Καλλιτεχνικου Εργαστηρίου "Μαρσύας"
Παιδική- Εφηβική ΧορωδίαΤροφώνιου Ωδείου


Διευθύνει ο Νίκος Καριώτης


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Νίκος Καριώτης : Συνθέτης, διευθυντής χορωδίας, καθηγητής Aνώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης. Μέλος του Δ.Σ της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών.

Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα , σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας απ’ όπου αποφοίτησε το 1994 με δίπλωμα σύνθεσης με γενικό βαθμό άριστα.
Σπούδασε επίσης κιθάρα με την Όλγα Καλογριάδου και πήρε μαθήματα τραγουδιού από τον Γιώργο Ζερβάνο και την Mαρίνα Φιδέλη.
Υπήρξε μαθητής των Αντώνη Κοντογεωργίου, Μαίρη Πετράν (διεύθυνση χορωδίας) και Ανδρέα Βουδούρη, Λευτέρη Χαλκιαδάκη (διεύθυνση ορχήστρας)
Διδάσκει από το 1989 ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο στο Ελληνικό Ωδείο και στο Τροφώνιο Ωδείο Λιβαδειάς.
Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει μια συμφωνική εισαγωγή, μια συμφωνιέτα για ορχήστρα εγχόρδων, τρεις καντάτες για σολίστ χορωδία και ορχήστρα πάνω σε ποίηση Οδ. Ελύτη, Νικ. Βρεττάκου και Κωνσταντίνου Καβάφη, δύο κουαρτέτα εγχόρδων τραγούδια για φωνή και πιάνο έργα μουσικής δωματίου έργα για χορωδία α καπέλα.
Έργα του έχουν εκτελεστεί από καταξιωμένους σολίστ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Είναι ιδρυτής του καλλιτεχνικού εργαστηρίου Μαρσύας και ως διευθυντής της χορωδίας του έχει κληθεί και διευθύνει στο παγκόσμιο φεστιβάλ του Cantonigrosστην Ισπανία (2007),δύο φορές στο παγκόσμιο Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στο LORETO της Ιταλίας(2005,2009)
Επίσης έχει κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο διεθνές θρησκευτικό φεστιβάλ της Πράγας (2008) και 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο στο Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» της Ναυπάκτου.Πρόσφατα κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό του Partubice της Τσεχίας. 
Από το 2007 αναλαμβάνει την διεύθυνση τηςχορωδίας του Μουσικού Ομίλου Σπάρτης την όποια εμφανίζει σε αρκετά ελληνικά φεστιβάλ καθώς και στην Ουγγαρία επίσης μαζί της κατακτά την ¨Ανοιξη του2012 το 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο στο διεθνές φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης στην Ναύπακτο.
Έχει διευθύνει επίσης την μικτή χορωδία του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου «Ασπασία Κανατσούλη»
Σήμερα διευθύνει την Παιδική Εφηβική χορωδία του Τροφωνίου Ωδείου Λειβαδιάς ενώ το 2008 ιδρύει την Παιδική χορωδία και τη Μεικτή χορωδία του Δήμου Μεταμόρφωσης. 
Ως διευθυντής της ορχήστρας δωματίου του Α.Σ.Μ.Α και με την σύμπραξη της χορωδίας του Καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Μαρσύας» έχει παρουσιάσει έργα μεγάλων συνθετών J.S.Bach,A.Vivaldi,A. Corelli,W.A. Mozart, F. Mendelssohn,S. Prokofiev, B.Bartοk, A.Piazzolla,Ν. Σκαλκώτα, Μ.Βάρβογλη καθώς και έργα νέων Ελλήνων συνθετών.


Συναυλία με έργα Νίκου Καριώτη

$
0
0


Με επιτυχία πραματοποιήθηκε η Συναυλία με έργα του Νίκου Καριώτη.


Πρόγραμμα 
Μουσική: Νίκος Καριώτης




1. "Πέντε στιγμές για πιάνο"
2. "Φαντασία για πιάνο"
πιάνο: Θάνος Μαργέτης



3.Δύο τραγούδια από τον κύκλο "Ερωτικό κάλεσμα"
σε ποίηση του συνθέτη Νικου Καριώτη
Τραγούδι: Μαρία Δούκα
Πιάνο: Κατερίνα Μπότση



















4. Τέσσερα  τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών "Κόρη της Σελήνης"

σε ποίηση του συνθέτη Νικου Καριώτη
Τραγούδι: Βάσω Καριώτη
Πιάνο:Θάνος Μαργέτης





5. Καντάτα "Κατεβαίνοντας τη σιγή των αιώνων"
Ποίηση: Νικηφόρος Βρετάκος
Χορωδία Καλλιτεχνικου Εργαστηρίου "Μαρσύας"


                                              Διευθύνει ο Νίκος Καριώτης


                                                        6. "Ο Οδηγητής"
                                               Ποίηση: Κώστας Βάρναλη
Χορωδία Καλλιτεχνικου Εργαστηρίου "Μαρσύας"
Παιδική- Εφηβική Χορωδία Τροφώνιου Ωδείου









Σαν σήμερα στη μουσική... Carl Maria von Weber

$
0
0
Σαν σήμερα 18-19 Νοεμβρίου 1786 γεννήθηκε ο Γερμανός συνθέτης Carl Maria von Weber
Ο Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ (γερμ. Carl Maria von Weber, 18-19 Νοεμβρίου 1786 - 5 Ιουνίου 1826) ήταν Γερμανός συνθέτης, μαέστρος, πιανίστας, κιθαρίστας και κριτικός, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της ρομαντικής περιόδου. Τα πιο γνωστά του έργα είναι οι όπερες "Ελεύθερος σκοπευτής", "Μαριάνθη", "Όμπερον"κτλ., τα οποία επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη του Ρομαντισμού στη Γερμανία.

Βιογραφία
Ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του Φραντς Άντον Φον Βέμπερ και της δεύτερης γυναίκας του, Γενοβέφα Μπρένερ, μιας τραγουδίστριας από τη Βιέννη. Ο αδερφός του, Φραντς, απέκτησε με την γυναίκα του τέσσερις κόρες που ασχολήθηκαν όλες με το τραγούδι και μάλιστα η Κονστάνς παντρεύτηκε με τον Μότσαρτ. Ο Φραντς είχε πολλές φιλοδοξίες για τον μικρό Καρλ και σχεδίαζε να τον μετατρέψει σε παιδί-θαύμα. Ωστόσο ο Καρλ είχε γεννηθεί με μία ασθένεια που δεν του επέτρεψε να περπατήσει μέχρι τα τέσσερα χρόνια του. Από τότε έγινε ήδη ένας ικανός τραγουδιστής και πιανίστας.
Τον Μάρτιο του 1798, η μητέρα του πέθανε. Τον ίδιο χρόνο αυτός πήγε στο Σάλτσμπουργκ ως μαθητής του Μίχαελ Χάυντν, αδελφού του Γιόζεφ Χάυντν, ο οποίος τον ανέλαβε αφιλοκερδώς.


Σαν σήμερα στη μουσική... Αγνή Μπάλτσα

$
0
0

Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου 1944  γεννήθηκε η Ελληνίδα διεθνούς φήμης μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα




                              






Βιογραφία
Η Αγνή Μπάλτσα, Ελληνίδα διεθνούς φήμης μέτζο-σοπράνο, γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1944 στη Λευκάδα.
Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη γενέτειρά της από την ηλικία των έξι ετών και στα οκτώ της συνέθετε μουσικά κομμάτια. Τραγουδούσε στη χορωδία του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφέας» Λευκάδας, και πήρε μέρος στις συναυλίες του είτε ως κορίστα είτε ως σολίστ, υπό τη διεύθυνση των Δημήτρη Βλάχου και Ν. Θάνου-Μορίνα. Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές από το 1958 στην Αθήνα, ενώ το 1964 κέρδισε το τρίτο βραβείο στον διεθνή μουσικό Διαγωνισμό στο Βουκουρέστι και τον Ιανουάριο του 1965 της απονεμήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας». Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, με καθηγήτρια τη Νουνούκα Φραγκιά Σπηλιοπούλου. Παρακολούθησε μαθήματα στις Μουσικές Ακαδημίες του Μονάχου και στο «στούντιο» της Όπερας της Φρανκφούρτης. Εκτός από φωνητική, μελέτησε θεατρική υποκριτική και γερμανική λογοτεχνία.
Μουσική διαδρομή

Πρωτοεμφανίστηκε τραγουδώντας τον «Κερουμπίνο» στο έργο «Γάμοι του Φίγκαρο» στην Όπερα της Φρανκφούρτης, όπου τραγούδησε από το 1968 έως το 1972. Στις 31 Αυγούστου 1973, εμφανίστηκε στην Deutche Oper στο Βερολίνο και τραγούδησε τον Ορλόφσκυ στο έργο «Νυχτερίδα», μια εβδομάδα αργότερα τον Κερουμπίνο, ενώ στις 14 Μαρτίου 1974 στη Φρανκφούρτη, ερμήνευσε τον Οκτάβιαν στο έργο ο «Ιππότης με το Ρόδο», ρόλοι ανδρικών προσώπων που τραγουδιούνται από γυναίκες. Στις 4 Απριλίου 1974 υποδύθηκε στο Βερολίνο την Όλγα στο έργο «Ευγένιος Ονιέγκιν» και στις 25 Οκτωβρίου 1974, τον Σέξτο στο έργο «Επιείκεια του Τίτου», ενώ στις 3 Μαρτίου 1975 ερμήνευσε στην Όπερα του Αμβούργου τη «Σταχτοπούτα» του Ροσσίνι.
Έχει συνεργαστεί με τους διασημότερους μαέστρους του κόσμου, όπως ο Ευγένιος Γιόχουμ, στις 29 Σεπτεμβρίου 1975 ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και η Φιλαρμονική του Βερολίνου, στα έργα «Λειτουργία της Στέψης» του Μότσαρτ και «Τε Ντέουμ» του Μπρούκνερ και στις 11 Ιανουαρίου 1976 ο Καρλ Μπαιμ, υπό τη διεύθυνση του οποίου τραγούδησε στη Σκάλα του Μιλάνου ως Ντοραμπέλα στο «Έτσι κάνουν όλες», καθώς και με τους Μπερνστάιν, Αμπάντο και Σινόπολι. Οι Γερμανοί κριτικοί την έχουν αποκαλέσει «...μαργαριτάρι στο περιδέραιο της Όπερας», και ο διάσημος μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν έχει δηλώσει ότι «...είναι η σημαντικότερη δραματική μέτζο της εποχής μας».
Στις 27 Μαρτίου 1976 με τον Νέλο Σάντι, τραγούδησε στη Ζυρίχη ως Ροζίνα, ενώ τον ίδιο χρόνο εμφανίστηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου ως Κερουμπίνο. Τον Νοέμβριο του 1976 τραγουδάει «Αριάδνη στη Νάξο» στην Όπερα της Βιέννης και στις στις 25 Φεβρουαρίου 1977 με Έλληνες πρωταγωνιστές, Ροζίνα η Μπάλτσα, Φίγκαρο ο Πασχάλης και Αλμαβίβα ο Παπούλκας, παρουσίασσαν την όπερα ο «Κουρέας της Σεβίλλης». Το καλοκαίρι του 1977 εμφανίστηκε ως Ηρωδιάδα στο έργο «Σαλώμη» με μαέστρο τον Κάραγιαν, στο Φεστιβάλ «Ζάλτσμπουργκ 1977». Το 1980 τραγούδησε στην Όπερα του Παρισιού και στη συνέχεια στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης ερμηνεύοντας την «Κάρμεν».
Πραγματοποίησε περιοδείες σε χώρες της Άπω Ανατολής όπως την Ιαπωνία και την Κορέα, ενώ ερμήνευσε ρόλους όπως η Δαλιδά στο «Σαμψών και Δαλιδά», Άμνερις στην«Αΐντα», Σαρλότ στο «Βέρθερος», Διδώ στους «Τρώες», Συνθέτης στην «Αριάδνη στη Νάξο», Βασίλισσα Ελιζαμπέτα στη «Μαρία Στούαρτ», Τζουλιέτα στα «Παραμύθια Χόφμαν», Σαντούτσα στην «Καβαλλερία Ρουστικάνα», Ρωμαίος στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», Σέξτος στη «Η Μεγαλοψυχία του Τίτου» , Ανταλτζίζα στη «Νόρμα», Ιζαμπέλα στην «Ιταλίδα στο Αλγέρι».
Εμφανίστηκε στην Ελλάδα μόλις το 1984, ερμηνεύοντας «Κάρμεν» με την Όπερα της Ζυρίχης και επέστρεψε επίσης τα χρόνια 1987, 1988, 1993, 1994, 1995, στις 28 Ιουλίου 2008 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας καθώς και στο Ηρώδειο [1] τον Σεπτέμβριο του 2009, στη συναυλία με τίτλο «Τα τραγούδια της πατρίδας μου» με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 17 Μαΐου 2012 τραγούδησε [2] τον Ελληνικό Εθνικό ύμνο στο Παναθηναϊκό στάδιο, στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.
Διακρίσεις

Τιμήθηκε με
το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης των Αθηνών,
τον τίτλο της Kammersaengerin από την Όπερα της Βιέννης,
το "prestige lyrique", που της απονεμήθηκε απενεμήθη από τον Ζακ Λανγκ,
τιμητικό Μετάλλιο του γερμανικού κράτους
τον Ελληνικό Ταξιάρχη του Φοίνικα, το 1995,
ενώ είναι
επίτιμο μέλος της Όπερας της Βιέννης και
τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Δισκογραφία

Κυκλοφορούν οι μουσικές της ηχογραφήσεις
«Ο Ασκάνιος στην Άλμπα» 1976,
«Ο Μαγικός Αυλός» 1980,
«Έτσι κάνουν όλες» 1982,
«Ιδομενεύς» 1983,
«Οι γάμοι του Φίγκαρο» 1985,
«Ντον Τζιοβάννι» 1985,
«Μιθριδάτης, βασιλιάς του Πόντου» 1991,
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης»,
«Σταχτοπούτα»,
«Η Ιταλίδα στο Αλγέρι»,
«Μαρία Στιούαρτ»,
«Το Κουδουνάκι»,
«Καπουλέτοι και Μοντέκοι»,
«Σαμψών και Δαλιδά»,
«Καβαλλερία Ρουστικάνα»,
«Τζιοκόντα»,
«Αϊντα»,
«Ντον Κάρλο»,
«Ο ιππότης με το ρόδο»,
«Σαλώμη»,
«Κάρμεν»,
«Νυχτερίδα».
Έχει ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη, αν και ο ίδιος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος θεωρώντας την ακατάλληλα ερμηνεύτρια για τα μουσικά του έργα [3], και πραγματοποίησε μουσικές περιοδείες με τον Σταύρο Ξαρχάκο.Πηγή

Η παιδική- εφηβική Χορωδία του Τροφώνιου Ωδείου στο Διαδημοτικό Χορωδιάκό Φεστιβάλ του δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης

$
0
0



Η παιδική- εφηβική Χορωδία του Τροφώνιου Ωδείου Λιβαδειάς συμμετέχει  στο Διαδημοτικό Χορωδιάκό Φεστιβάλ του δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης 

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, ώρα 18.30 στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης
(αναχώρηση στις 2.15 μ.μ.  από Ζάππειο - Λιβαδειά)


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. "Ύπνε"                          Θεόδωρος Αντωνίου
2. "Πες μου μια λέξη "          Μάνος Χατζιδάκις - Εναρμόνιση : Ματθαίος Λεγάκης
3. "Μικρή Πατρίδα"               Γιώργος Ανδρέου - Εναρμόνιση : Ματθαίος Λεγάκης
4. " California dreaming "      Joe Phillips 
 5." Chim chim cher-ee"        Rich. & Rob. Sherman (Mary Poppins) Εναρμόνιση :Νίκος Καριώτης
6." The lions sleeps"            S. Linda ( The Lion King) - Εναρμόνιση :Νίκος Καριώτης

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠΑΙΔΙΚΗ- ΕΦΗΒΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Η Παιδική – Εφηβική Χορωδία του Τροφώνιου Ωδείου ιδρύθηκε το 1988 από την Παναγιώτα Καρακούση με στόχο την Xορωδιακή εκπαίδευση των σπουδαστών του Ωδείου. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις του Τροφώνιου Ωδείου στη Λιβαδειά υλοποιώντας αφιερώματα σε Έλληνες συνθέτες καθώς και σε συνθέτες της λόγιας ευρωπαϊκής παράδοσης.

Τον Νοέμβριο του 2013 διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την 1η χορωδιακή της συνάντηση με την συμμετοχή της ίδιας και των:
1. Παιδική & Νεανική Χορωδία του Δήμου Μεταμόρφωσης
2. Παιδική Χορωδία Ωδείου Κόνταλυ
3. Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. δήμου Ναυπλιέων
στην αίθουσα "Αργύρη και Ιωάννας Κορτέση - Εστία Μητέρας"στη Λιβαδειά.
Τον Μάρτιο του 2014 συμμετείχε στην 2η χορωδιακή συνάντηση του Δήμου Μεταμόρφωσης Αττικής και τον Μάρτιο του 2015 συμμετείχε στο Φεστιβάλ παιδικών χορωδιών του Δήμου Ναυπλιέων.
Την χορωδία έχουν διευθύνει από την ίδρυση της οι μαέστροι: Τάσος Αντωνιάδης, Θανάσης Γεωργακόπουλος, Γιάννης Νικολόπουλος.
Από το έτος 2008 την διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει ο συνθέτης και θεωρητικός Νίκος Καριώτης.
Η χορωδία είναι τρίφωνη και το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα χορωδιακών έργων και διασκευών.



Διδασκαλία & Διεύθυνση Νίκος Καριώτης
                                                                                            
                                             
πιάνο: Κατερίνα Μπότση
                    

Σαν σήμερα στη Μουσικη ... Krzysztof Penderecki

$
0
0
 Σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου  1933 γεννήθηκε ο Πολωνός συνθέτης Krzysztof Penderecki 










ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Πεντερέτσκι, Κριστόφ (Krzystof Penderecki, Ντέμπιτσα, Πολωνία 1933 – ). 
Πολωνός μουσικοσυνθέτης. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο της Κρακοβίας και απέκτησε διεθνή φήμη το 1959, όταν κέρδισε και τα τρία βραβεία του διαγωνισμού σύνθεσης της Ένωσης Πολωνών Συνθετών, με τα έργα του Στροφές (1959), Emanations (1958-59) και Ψαλμοί Δαβίδ (1958). Το 1961 και το 1962 κέρδισε, αντίστοιχα, τα βραβεία της ΟΥΝΕΣΚΟ και της πόλης της Κρακοβίας, με τα έργα του Θρήνος (1959-61) και Κανών (1962).
Το προσωπικό ύφος του Π. οφείλεται στη συνύπαρξη και δημιουργική σύνθεση πολλών ετερόκλητων στοιχείων, από το γρηγοριανό μέλος έως το δωδεκάφθογγο και σειραϊκό σύστημα· επίσης, από τη χρήση μικροδιαστημάτων (απόσταση μεταξύ φθόγγων μικρότερη του ημιτονίου) και ηλεκτρονικών ήχων έως τη χρήση των κλάστερς (clusters), δηλαδή ταυτόχρονης συνήχησης όλων των φθόγγων που περιέχονται ανάμεσα σε μία ή περισσότερες οκτάβες, που αφθονούν μέσα στο έργο του και τα οποία χρησιμοποιεί είτε για να δημιουργήσει αληθινά ηχητικά τοπία εντυπωσιακής γοητείας και ποίησης είτε για να υπογραμμίσει δραματικές συγκρούσεις ενίοτε ασυνήθιστης έντασης. 
Τολμηρός και καινοτόμος, εξερεύνησε μεθοδικά τις ηχητικές και εκφραστικές δυνατότητες των φωνών και των μουσικών οργάνων, χρησιμοποιώντας με σπάνια αποτελεσματικότητα πλήθος ανορθόδοξων, αν και όχι πάντα άγνωστων τρόπων μουσικής εκτέλεσης. Αντιπροσωπευτικά έργο του ανακαινιστικού αυτού πνεύματος είναι το Κουαρτέτο (1960) για έγχορδα, η Ανάκλαση (1960) για έγχορδα και κρουστά, και οι Fluorescences (1961) για μεγάλη ορχήστρα. Από το 1962 ο Π. στράφηκε ακόμα πιο πολύ προς το γρηγοριανό μέλος, τάση που εγκαινιάστηκε με το Stabat Mater (1962) για 3 μεικτές χορωδίες a cappella και το οποίο, ενώ από τη μια μεριά ολοκληρώνεται με το ορατόριό του Πάθη κατά Λουκά (1963-65), για σολίστες, χορωδία και ορχήστρα, από την άλλη διακόπτεται και τελικά ακολουθείται από έργα πιο πρωτοποριακής υφής, όπως η Σονάτα (1964) για βιολοντσέλο και ορχήστρα, De natura sonoris (1965-66) για ορχήστρα, Καπρίτσιο (1967) για βιολί και ορχήστρα κ.ά. πηγή

Το Τροφώνιο Ωδείο στην Εθνική Λυρική Σκηνή

$
0
0



Το Τροφώνιο Ωδείο διοργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τη νέα παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για παιδιά, στο Θέατρο Ολύμπια, με τον τίτλο "Καρμενσίτας"την ΚΥΡΙΑΚΗ 17/1 2016  Ώρα έναρξης: 11.00 
Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραγωγή,  σε ιδέα της Α'Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, η οποία συνδυάζει την όπερα και το μπαλέτο και βασίζεται στην μουσική της Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ.
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Παπαδόπουλος (17, 24/01 & 21, 28/02 & 5, 7, 8/04)
Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή
Ενορχήστρωση - Διασκευή: Γιάννης Μπελώνης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης


Ποιητικό κείμενο: Αιμιλία Βασιλακάκη
Σκηνικά: Γιάννης Κατρανίτσας

Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Μάτα Κατσούλη
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
 (Δηλώσεις συμμετοχής ΤΗΛ. 22610 87570) Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.





Λίγα λόγια για το έργο

Οι Καρμενσίτας είναι μια παράσταση για τη χαρά τη ζωής, το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά: τη φιλία, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, όπου μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες συναντώνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής. 

Πρόκειται για ένα έργο που επιχειρεί, με κύριο μέσο τη βιωματική τέχνη του χορού, να μεταδώσει μία εμπειρία ζωής στους νεαρούς θεατές του. Απευθύνεται σε ηλικίες που ξεκινούν από την προσχολική ηλικία και μπορούν να φτάσουν ως και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Αν και βασίζεται κατά κύριο λόγο στο χορό, το τραγούδι και ο λόγος θα χρησιμοποιηθούν για να κάνουν την αφήγηση εύληπτη και για τον λιγότερο εξοικειωμένο με το λεξιλόγιο του χορού θεατή.
 Με όχημα τη διάσημη μουσική που έγραψε ο Ζωρζ Μπιζέ για την Κάρμεν, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και διακεκριμένοι μονωδοί θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο της αθωότητας, μέσα από μια πολύχρωμη, αστεία αλλά και συγκινητική παράσταση. Η χορογραφία της Μαρίας Κουσουνή βασίζεται στις τεχνοτροπίες του μπαλέτου, ενσωματώνοντας παράλληλα και το σύγχρονο χορευτικό λεξιλόγιο, σε μια παράσταση γεμάτη από την ενέργεια των παιδιών.



Η Α'Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή, η οποία είχε την ιδέα για την παράσταση αυτή και υπογράφει την χορογραφία, σημειώνει: "Η χορογραφία μου είναι ένας συνδυασμός σύγχρονου και κλασικού χορού, αποκωδικοποιημένος σε ένα κινησιολογικό λεξιλόγιο αναγνωρίσιμο από τα παιδιά. Ήθελα να υπάρχει ένας νέος κινησιολογικος κώδικας επικοινωνίας, άμεσος και αναγνωρίσιμος από όλους που θα παρακολουθήσουν τους Καρμενσίτας. Να δημιουργηθεί κάτι καινούριο,
 διαφορετικό από αυτά που συνήθως βλέπουμε στις παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Να είναι πιο κοντά στη φύση τους. Για τους χορευτές αρχικά έμοιαζε περίεργο να επεξεργαστούν τέτοιες πληροφορίες, επειδή γι’ αυτούς ήταν καινούρια εμπειρία. Χρειάζεται σωστές δόσεις κλασικού, σύγχρονου χορού, προσωπική αποκωδικοποίηση και μέτρο. Πιο πολύ από όλα όμως χρειάζεται να μπεις μέσα στη ψυχολογία των ρόλων. Είτε αυτοί αφορούν τα παιδιά, τους προσκόπους, είτε την τρίτη ηλικία. Πρέπει να αντλήσεις στο έπακρο τον ενθουσιασμό σου, την τεχνική σου και την αντοχή σου. Δεν είναι εύκολο μπαλέτο για τους χορευτές, διότι είναι πολυδιάστατο.
 Σκοπός ήταν να δημιουργήσω ένα ρεαλιστικό-φανταστικό έργο που είτε βρίσκεσαι μέσα σε αυτό είτε έξω από αυτό ως παρατηρητής, να βλέπεις τη ζωή όπως τότε που ήμασταν παιδιά. Αληθινά, πραγματικά, γεμάτοι ενθουσιασμό". 

Για τη δημιουργία της παράστασης συνεργάστηκε μια πολυμελής ομάδα διακεκριμένων συντελεστών. Την μουσική διεύθυνση μοιράζονται οι Χρύσανθος Αλισάφης, Ραφαήλ Πυλαρινός, Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ την ενορχήστρωση και την διασκευή της μουσικής του Μπιζέ ανέλαβε ο Γιάννης Μπελώνης. 
Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη και οι στίχοι των τραγουδιών της Αιμιλίας Βασιλακάκη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ. Συμμετέχουν η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, οι Α'Χορευτές, οιΣολίστ, οι Κορυφαίοι, το Corps de Ballet και Μονωδοί της ΕΛΣ. Στις παραστάσεις του  Σαββάτου και Κυριακής συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής. 

Σαν σήμερα στη μουσική... Gaetano Donizetti

$
0
0
Σαν σήμερα  29 Νοεμβρίου 1797 γενήθηκε ο Ιταλός συνθέτης Gaetano Donizetti

Ο Ντομένικο Γκαετάνο Μαρία Ντονιτσέττι 1797 – 8 Απριλίου 1848) ήταν Ιταλός συνθέτης της εποχής του Ρομαντισμού. Είναι ευρύτερα γνωστός για το οπερατικό του έργο, που περιλαμβάνει τις όπερες Λουτσία ντι Λάμερμουρ και Το ελιξίριο του έρωτα. Μαζί με τους Βιντσέντσο Μπελλίνι και Τζοακίνο Ροσσίνι θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του μπελ κάντο.

                          

                           





Βιογραφικά στοιχεία                                           Ο Ντονιτσέττι γεννήθηκε στο Μπέργκαμο της επαρχίας της Λομβαρδίας· ήταν ο νεότερος από τα τρία παιδιά μιας πτωχής, μικροαστικής οικογένειας. Έλαβε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής από τον Σίμον Μάυρ, έναν γερμανό οπερατικό συνθέτη, που απασχολείτο ως μουσικός διευθυντής στην τοπική εκκλησία περί το 1802. Αρχικά μέλος της εκκλησιαστικής χορωδίας, καταφέρνει το 1806 να εισαχθεί με υποτροφία στη νεοσύστατη από τον Μάυρ μουσική σχολή Lezioni Caritatevoli, όπου και εκπαιδεύεται στην αντίστιξη και τη φούγκα.Λαμβάνοντας παραγγελίες από τον Πάολο Ζάνκα, κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα στη σύνθεση· μεταξύ αυτών και η 4η του όπερα, η Zoraida di Granata, που προκαλεί τον θαυμασμό του θεατρικού επιχειρηματία Ντομένικο Μπαρμπάια.
Ο εν λόγω ιμπρεσάριος του προσφέρει συμβόλαιο για την όπερα της Νάπολης και σύντομα έργα του αρχίζουν και παρουσιάζονται εκεί, αλλά και στη Ρώμη και το Μιλάνο. Η πραγματική αναγνώριση έρχεται περί το 1830, με την όπερα Άννα Μπολένα, που κάνει πρεμιέρα στο Μιλάνο. Ο επακόλουθος θρίαμβος ταξιδεύει το όνομά του κατά μήκος της Ευρώπης, ενώ η επόμενή του όπερα, Το ελιξίριο του έρωτα (1832), καθιερώνεται αμέσως ως ένα αριστούργημα στην κατηγορία του κωμικού μελοδράματος. Μετά την επιτυχία της όπερας Λουκρητία Βοργία (1833), ο Ντονιτσέττι εξαργυρώνει τη φήμη του ακολουθώντας τα βήματα του Ροσσίνι και του Μπελλίνι: παρουσιάζει στο Παρίσι την όπερα Marin Faliero, ωστόσο επισκιάζεται από τους Πουριτανούς του Μπελλίνι. Επιστρέφοντας στη Νάπολη η καριέρα του απογειώνεται με τη Λουτσία ντι Λάμερμουρ, έργο βασισμένο στη νουβέλα του Γουόλτερ Σκοτ Η νύφη του Λάμερμουρ. Σ'αυτήν οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της φήμης του και αποτελεί συνάμα ακρογωνιαίο λίθο του μπελ κάντο, που την κατατάσσει πλάι στη Νόρμα του Μπελλίνι.Οι παραγγελίες για όπερες έρχονται πλέον τόσο από την Ιταλία όσο και από τη Γαλλία. Μεταξύ άλλων γράφει τον Πολιούτο, που λογοκρίνεται από τις αρχές, καθώς το ιερό του θέμα τον καθιστά ανάρμοστο για τη σκηνή. Κατόπιν τούτου, το 1838 εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου και συνθέτει μια ακόμη επιτυχημένη όπερα, με τίτλο La fille du régiment. Με τη σύζυγό του, Βιρτζίνια Βασσέλλι, απέκτησαν τρία παιδιά, από τα οποία κανένα δεν επέζησε. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο των γονιών του χάνει και τη γυναίκα του, ενώ περί το 1843 ο ίδιος εμφανίζει συμπτώματα σύφιλης και πιθανής διπολικής διαταραχής. Το 1845 εισάγεται σε ίδρυμα αποκατάστασης και αργότερα μεταφέρεται στο Παρίσι, όπου και λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα. Πολλοί φίλοι και συνάδελφοι τον επισκέπτονται — μεταξύ αυτών και ο Τζουζέπε Βέρντι. Σύμφωνα με την επιθυμία του επιστρέφει στη γενέτειρά το Μπέργκαμο, όπου και — μετά από αρκετά χρόνια σε κατάσταση ημι-άνοιας — αφήνει το 1848 την τελευταία του πνοή, στην οικία της ευγενούς οικογενείας Σκόττι. Ετάφη αρχικά στο κοιμητήριο του Βαλτέσσε, ωστόσο στα τέλη του 19ου αιώνα η σoρός του μεταφέρεται στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε του Μπέργκαμο, πλάι στο μνήμα του πρώτου του δασκάλου, Σίμον Μάυρ. από βικιπαίδεια
Viewing all 254 articles
Browse latest View live




Latest Images